top of page
  • Projekterimidt

FGU Midtjylland vil fastholde elever ved at blande sig i deres fritid

Hos FGU Midtjylland vil de bruge EU-midler fra projekt ”Uddannelse til grønne job” til at skabe mere trivsel – også uden for skolen.

Foto: FGU Midtjylland

”Skal vi være venner?” Det spørgsmål er svært at stille, især for eleverne på FGU, som ofte har stået i udkanten af folkeskolens fællesskaber. Men ensomhed i fritiden er et problem, som kan have stor betydning for unges trivsel og fastholdelse på en uddannelse.


At sætte fokus på de unges fællesskaber i fritiden er ét af flere nye initiativer, som FGU Midtjylland sætter i værk i projekt ”Uddannelse til grønne job”. Målet er at få 90 unge til at gennemføre FGU og videreuddanne sig på en erhvervsuddannelse inden for fagområder, der bidrager til den grønne omstilling.


Fra netværk til venskaber

FGU Midtjylland, som består af FGU Viborg og FGU Silkeborg, er én af to hovedaktører i projektet. Skoleleder Stephan Ring Nielsen forklarer, hvorfor en del af midlerne vil blive brugt til at skabe indhold og fællesskab i elevernes fritid:


”Projektet betyder, at vores arbejde med eleverne kan række ud over skoletiden. På skolen oplever vi, at eleverne har det godt og føler sig som del af et fællesskab. Men de har svært ved at omdanne det netværk til venskaber, der rækker ind i fritiden.”

En del af projekt ”Uddannelse til grønne job” er en fast kontaktperson. Ifølge Stephan Ring Nielsen skal kontaktpersonen forsøge at styrke relationerne imellem eleverne – også i fritiden:


”Kontaktpersonens arbejde kommer også til at foregå i grupper. Måske kan en lille gruppe elever have glæde af at begynde på en fritidsaktivitet sammen. Måske kan en gruppe elever lave et socialt arrangement på skolen. Kontaktpersonen kan tage det initiativ, som eleverne har svært ved at tage.”


Sommerskole skal styrke fremmøde

Længere ferieperioder er ofte en udfordring for målgruppen. Særligt efter sommerferien falder fremmødet og den aktive deltagelse på skolen. Derfor er der planer om at etablere sommerskole for eleverne. Her skal fokus være på både faglig, social og personlig udvikling.


FGU Midtjylland arbejder lige nu på at ansætte tre medarbejdere til at udvikle og varetage den samlede opgavemængde i projekterne. Skoleleder Stephan Ring Nielsens håb er, at projektet kan bidrage til at vise, at en håndholdt indsats gør en forskel:


”Jeg håber, vi kan dokumentere, at det er pengene værd. At det giver mening at investere i eleverne på den her måde. Og at vi dermed kan være med til at påvirke beslutningstagerne.”

Fakta om projektet

Projektet ”Uddannelse til grønne job” skal sikre, at flere elever på FGU videreuddanner sig på EUD indenfor fagområder, der bidrager til den grønne omstilling.


Projektet varer i tre år fra 2023 til 2025. I den periode skal projektet resultere i, at 180 unge i alderen 18-25 år i Region Midtjylland begynder på en erhvervsuddannelse. De unge kan have faglige, personlige og sociale udfordringer, og fællesnævneren er, at de har brug for mere støtte, end der er mulighed for i et ordinært forløb på FGU.


I projektet deltager ud over FGU Midtjylland også FGU Midt-Vest. Projektet ledes af FH’s projektsekretariat Projekter iMidt, der har til huse i Aarhus.

17 visninger

Comments


bottom of page